Jooga

Tuhansia vuosia sitten Intiassa kehittyi menetelmä sisäisen valaistumisen etsimiseen. Tätä menetelmää kutsuttiin joogaksi. Joogan vetovoima on sen ajattomuudessa, minkä vuoksi sitä on harjoitettu vuosia. Joogan alkuperäisessä tarkoituksessa korostui vahvasti henkisyys ja korkeampi jumaluus. Nykyisin jooga on saanut enemmänkin liikunnallisen muodon, mutta se nähdään edelleen myös henkisenä harjoitteena. Joogafilosofia on lähtöisin niin sanotuilta guruilta, jotka kehittivät ohjelman kokonaisvaltaisen terveyden harjoittamiseen. He uskoivat, että ruumiillisten harjoitusten avulla ihminen pystyy rauhoittamaan mielensä, parantamaan keskittymiskykyään ja löytämään sielunsa.

Lähde: Gibbs Bell; Joogaa lapsille.

Jooga-tupa

Pakkaa reppuun iloista mieltä ja astu satujoogan saloihin Satujooga Poriin. Tervetuloa! Jooga-Tupa sijaitsee Porissa, Ollilan talossa, entisen Kello-Tuvan tiloissa, osoitteessa Mikonkatu 25 D 32

Keskittyminen

Jooga parantaa keskittymiskykyä, fyysistä suoriutumiskykyä ja koordinaatiota.

Hengitys

Hengityksen kontrolloinnin ja tiedostamisen myötä lapsi voi oppia hallitsemaan tunteitaan.

Tasapaino

Monet jooga-asennot parantavat mm. tasapainoa, ryhtiä ja rytmitajua.

Hei, olen Anna Jooga-tuvasta!

Olen aina ihaillut lasten liikkumista. En koskaan kyllästy seuraamaan touhuavia ja leikkiviä lapsia. Se, miten lapset keksivät, kuinka ylittää jonkun esteen tai kiivetä vaikkapa penkille, on ihailtavaa. Lapset keksivät nerokkaita keinoja päästä ylös, alas tai eteenpäin millä keinoilla hyvänsä.

Lasten kehitys on nopeaa ja päiväkotityössäni näen joka päivä lasten kehittyvän ja edistyvän liikkeissään. Myös lapsen yksilöllisyyttä on hauska seurata. Arka, rohkea ja mietteliäs saavuttavat saman päämäärän kukin omaan tahtiinsa – olipa kyse vaikka kiipeämisestä hiekkalaatikkoon tai kiipeilytelineeseen.

Lasten sadut ovat minulle tärkeitä. Rakastan satuja ja tarinoita. Luen edelleen lasten satukirjoja ja ihailen niiden kuvituksia, joissa piilee aina jokin hauska, aikuisille tarkoitettu yksityiskohta. Lapset kuuntelevat mielellään, kun luen tai kerron heille satua. On ihanaa huomata, miten lapset keskittyvät ja eläytyvät kanssani tarinaan.

Ajatus lasten satujoogasta lähti siitä, kun mietin, miten voisin ohjatusti liikuttaa lapsia ja samalla kertoa satua.

Näin ilmoituksen Lasten joogaohjaajakoulutuksesta (Barnyoga.com) ja päätin osallistua.Päiväkodin lapset toimivat ”harjoituslapsinani” ja ensimmäinen satujooga oli napakymppi.

Lapsilla on aina kiire paikasta toiseen ja sen seurauksena heidän hengityksensä on usein pinnallista. Se aiheuttaa lisää kiireellisyyden tai rauhattomuuden tunnetta. Satujoogaan sisältyy hengitysharjoitus, joka opettaa lapsia rauhalliseen hengitykseen. Lapset olivat ensin ihmeissään satujoogasta, mutta he nauttivat matkastaan Joogaeläintarhaan.

Yksi haaveistani on nyt toteutunut Porin Jooga-Tuvan ja satujoogan myötä, kiitos ystävät!

Ann-Catrin Eklund, 0400 680 895