Satujooga

Satujoogassa satu kulkee käsi kädessä joogan liikesarjojen kanssa. Sadun kerrontaan tuodaan mukaan joogan liikkeitä ja edetään sulavasti sadun mukana. Satujoogan tarkoituksena on tukea lapsen itseilmaisun kehitystä ja oman kehon tuntemusta vuorovaikutteisessa ympäristössä.

Jooga lapsille

Lapset hyötyvät joogasta monella tapaa. Se kontrolloi ja rauhoittaa tunteita poistaen jännittyneisyyttä niin hengityksen kuin venytyksenkin kautta. Jooga parantaa keskittymiskykyä ja fyysistä suoriutumiskykyä. Sitä voidaan käyttää myös itsetunnon kohottajana. Joogaan liittyvät rentoutumismenetelmät auttavat lasta lepäämisen ja nukahtamisen suhteen. Hengityksen kontrolloinnin ja tiedostamisen myötä lapsi voi hallita esimerkiksi suuttumuksen tai jännittyneisyyden tunnettaan hengittämällä niiden aiheuttaman energian ulos kehostaan. Jooga vahvistaa luustoa ja notkistaa lihaksistoa.

Monet joogan liikkeet ja asennot eli asanat enemmänkin hierovat lihaksia kuin kasvattavat niitä. Joogassa on myös paljon tasapainotteluun pohjautuvia asentoja, jotka parantavat keskittymiskykyä, ryhtiä ja tasapainoa. Jooga vahvistaa myös koordinaatiota ja rytmitajua sekä vaikuttaa lapsen luovuuteen ja tunneälyyn. Lähde: Lark Liz; Yoga for kids.

Keskittyminen

Jooga parantaa keskittymiskykyä, fyysistä suoriutumiskykyä ja koordinaatiota.

Hengitys

Hengityksen kontrolloinnin ja tiedostamisen myötä lapsi voi oppia hallitsemaan tunteitaan.

Tasapaino

Monet jooga-asennot parantavat mm. tasapainoa, ryhtiä ja rytmitajua.

Tuntikuvaus

Jokaisella lapsella on oma joogamatto, jolle he asettuvat. Ensin tutustumme lyhyesti toisiimme. Sitten esittelen joogakaverini sammakon, joka rakastaa lapsia ja tarinoita.

Käytämme taikavoimaamme ja muutamme kukin oman joogamattomme ihka omaksi paikaksemme koko sadun ajaksi. Aloitamme lyhyellä hengitysharjoituksella ja tarkkailemme, miten vatsamme jännästi liikkuu. Satu- jooga alkaa, ja laulamme yhdessä kolme kertaa OM, OM, OM. Pidä matostasi kiinni, sillä nyt me ”Lennetään joogaeläintarhaan”.

Sadun päätyttyä rentoudumme hetken ja muistelemme, mitä eläimiä me sadussa kohtasimme. Päätämme harjoituksen yhdessä – NAMASTE.

Harjoitus kestää noin 40 minuuttia, joten sen jälkeen meille jää aikaa keskustella sadusta. Mitä tunteita satu herätti? Mikä eläin oli kivoin? Mikä oli vaikeaa?

Lopuksi käytän Meri Mortin (www.merimort.com) kehittämiä joogaeläinkortteja. Lapset saavat valita oman kortin ja teemme kortissa olevan liikkeen, asanan, yhdessä. Käytän myös Planet Yoga -kortteja, joissa on hauskoja pariliikkeitä sekä joogaleikkejä, joista lapset voivat valita mieleisensä.

Ohjaan samaa satua vähintään kaksi kuukautta. Tarkoitus on, että lapset tuntevat sadun ja joogan tutuksi ja turvalliseksi ja kokevat samalla oman edistymisensä.